2024

Pozivamo vas na predavanje pod naslovom "AUTOMOTIVE COMPUTER CONTROL SYSTEMS: A RETROSPECTIVE ON THE PAST 40+ YEARS", koje će održati Dr. Davor Hrovat, umirovljeni Henry Ford Technical Fellow, član National Academy of Engineering i Adjunct Distinguished Professor na University of California, San Diego. Događaj će se održati u utorak, 28. svibnja 2024. godine u 11:00 sati, u Sivoj vijećnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Unska 3, Zagreb.

Za sudjelovanje na predavanju potrebno se registrirati putem sljedeće web poveznice: Google Form Registration

Više informacije o predavanju može se pronaći u privitku.

U svibnju 2024., mag. ing. Luka Grden postao je novi član ACG grupe u svojstvu mlađeg istraživača na projektu "Thermal and energy Management for INcreased Driving range of an Electric minibus including improved user-centric Design and thermal comfort (MINDED)" podržanom od strane Europske komisije kroz program Horizon Europe.

Od siječnja 2024., ACG-u je odobren četverogodišnji istraživački projekt pod nazivom: „Sinteza mehatroničkog sustava aktivnog ovjesa sjedala autonomnog vozila – DAVAS“ , financiran od strane Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ).

U siječnju 2024., mag. ing. Ivo Grđan se pridružio timu ACG kao asistent na predmetima iz područja elektrotehnike i električnih strojeva, te kao istraživač na području električnih strojeva i njihove primjene u vozilima.

2023

U tjednu od 9. listopada 2023., prof. dr. sc. Joško Deur posjetio je istraživačku grupu prof. Alda Sorniottija na Politecnico di Torino. Tijekom posjeta, održao je predavanje na temu "Energy-efficient Straight-line Driving Torque Vectoring for Electric Vehicles with Multiple Motors Equipped with Disconnect Clutches". Osim toga, predstavio je i šire ACG istraživačke rezultate.

U tjednu od 17. srpnja 2023., prof. dr. sc. Joško Deur bio je gost istraživačke grupe prof. Stevena Petersa na Tehničkom sveučilištu Darmstadt u Njemačkoj, gdje je održao pozvano predavanje pod naslovom "Optimal Control of a Battery Electric Vehicle Heating and Air-conditioning System." U istom tjednu, prof. Deur je također održao posjete i predavanja na Tehničkom sveučilištu u Beču, Austrija te u Schaeffler grupi u Morbach, Njemačka.

Dr. sc. Jure Soldo je napustio ACG u siječnju 2023. kako bi se pridružio tvrtki AVL AST d.o.o. Croatia.

2022

Prof. Taehyun Shim sa Sveučilišta Michigan-Dearborn održao je 14. listopada 2022. gostujuće predavanje pod nazivom "Enhancement of Steering Feel of Electric Power Assist Steering System".

Dana 13. listopada 2022. godine, ACG je organizirao završnu cjelodnevnu radionicu istraživačkog projekta ACHIEVE. Pored predavanja koja su održali članovi projektnog tima, radionica je uključila i pozvana predavanja istraživača iz industrije i stranih sveučilišta/instituta.

U tjednu od 26. rujna 2022., doc. dr. sc. Branimir Škugor bio je u studijskoj posjeti istraživačkoj grupi prof. dr. sc. Stevena Petersa na Tehničkom sveučilištu u Darmstadtu gdje je prikazao rezultate istraživanja na projektu ACHIEVE i šire ACG istraživačke rezultate.

U tjednu od 5. rujna 2022. prof. dr. sc. Joško Deur bio je u studijskoj posjeti istraživačkoj grupi prof. dr. sc. Kambiz Ebrahimi na Odjelu za zrakoplovno i automobilsko inženjerstvo, Sveučilište u Loughborough, UK. Predstavio je rezultate projekta ACHIEVE kroz pozvano predavanje pod nazivom "Adaptive and Predictive Control of PHEV Powertrains" održano u okviru Powertrain Modelling and Control (PMC) konferencije. Također, dao je predavanje pod nazivom "Data-driven Modeling of Dry Clutch Wear and Coefficient of Friction", kao i preglednu prezentaciju o recentnim ACG istraživačkim aktivnostima.

Dr. sc. Jakov Topić je napustio ACG u srpnju 2022. kako bi se pridružio tvrtki dSPACE Engineering d.o.o.

Nakon što je 6 godina provela u ACG-u kao asistentica na projektima i značajno doprinijela širim aktivnostima grupe, Ivana Mijić napustila je ACG u srpnju 2022. kako bi se pridružila Agenciji za ugljikovodike.

Dr. sc. Filip Maletić je napustio ACG u srpnju 2022. kako bi se pridružio tvrtki AVL AST d.o.o. Croatia.

U srpnju 2022., ACG web stranica je redizajnirana s ciljem poboljšanja preglednosti i dostupnosti informacija, kao i unaprjeđenja korisničkog iskustva.

U lipnju 2022., mag. ing. Zvonimir Dabčević postao je novi član ACG grupe u svojstvu mlađeg istraživača na projektu hOListic & Green Airport (OLGA) podržanom od strane Europske komisije kroz program Horizon 2020.

Od ožujka 2022., ACG sudjeluje u znanstveno-istraživačkom projekatu "Projektiranje automatiziranih sustava vožnje za izbjegavanje kritičnih situacija temeljem estimacije značajki kontakta između autogume i podloge" (skraćeni naziv: AVEST) u sklopu zajedničke hrvatsko-mađarske suradnje, a kojeg financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstvo ljudskih resursa Republike Mađarske.

Ivan Cvok nas je, po predaji doktorskog rada, napustio u ožujku 2022. kako bi se pridružio tvrtki Rimac Technology d.o.o.

U tjednu od 21. ožujka 2022. docent Branimir Škugor bio je u studijskoj posjeti istraživačkoj grupi prof. dr. sc. Thea Hofmana na Tehničkom sveučilištu u Eindhovenu, te prikazao rezultate istraživanja na projektu ACHIEVE.

2021

Novi sveučilišni studijski program mehatronike i robotike pokrenut je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje s početkom akademske godine 2021/22. ACG je formirao smjer diplomskog dijela studija pod nazivom Mehatronika transportnih sustava, koji će započeti u akademskoj godini 2024/25.

Od listopada 2021., ACG surađuje na H2020 projektu hOListic & Green Airports (skraćeni naziv: OLGA), koji je podržan kroz inicijativu Europske komisije pod nazivom Europski zeleni plan. Naša glavna aktivnost odnosi na planiranje elektrifikacije autobusnog prijevoza između zračne luke i grada i lokalno unutar zračne luke, kao i planiranje aerodromskog čvorišta elektromobilnosti.

U svibnju 2021. mag. ing. Daria Matković postala je novi član naše grupe u svojstvu asistentice na kolegijima iz područja električnih strojeva i pogona, te istraživačice na projektima s područja elektromobilnosti.

U ožujku 2021. mag. ing. Matija Jagar postao je novi ACG član u svojstvu mlađeg istraživača na projektu vezanom uz eksperimentalnu karakterizaciju suhih lamelnih spojki.

U siječnju 2021. mag. math. Mate Ćorić postao je novi član naše grupe u svojstvu mlađeg istraživača na projektu Safe Speed Anticipating for Encountering Pedestrian Crossing podržanom od tvrtke Ford Motor Company.

U siječnju 2021. mag. ing. Lea Pavelko postala je novi član naše grupe u svojstvu doktoranda na projektu Safe Speed Anticipating for Encountering Pedestrian Crossing, poduprtog kroz HRZZ program Projekt razvoja karijera mladih istraživača - izobrazba novih doktora znanosti.

2020

Prof. dr. sc. Joško Deur je 18. prosinca 2020. sudjelovao u emisiju o znanosti "Drag mi je Platon" Prvog programa Hrvatskog radija, te govorio na temu električnih i autonomnih vozila. Emisiju se može poslušati na linku.

U listopadu 2020. godine publicirali smo članak u inauguralnom svesku ASME časopisa Journal of Autonomous Vehicles and Systems.

ACG timu dodijeljena je nagrada za najbolji članak na IEEE-sponzoriranom skupu „International Conference on Smart Systems and Technologies 2020" (SST 2020) održanom u Osijeku, Hrvatska, 14.-16. 10. 2020. Nagrađeni članak pod nazivom „City Bus Mass Estimation based on GPS and CAN-Collected Tracking Data“ prezentirao je doc. dr. sc. Branimir Škugor.

2019

Prof. dr. sc. Joško Deur je od studenog 2019. član uređivačkog odbora časopisa World Electric Vehicle Journal.

Prof. dr. sc. Joško Deur, sudjelovao je 7. studenog 2019. u emisiji "Iz svijeta znanosti" Radija Sljeme, te govorio o projektu ACHIEVE i šire o električnim vozilima.

U 2019. godini uveli smo novi izborni tehnički kolegij pod nazivom "Elektromobilnost". Kolegij se bavi osnovama elektromobilnosti, uključujući modeliranje, nadzor i upravljanje flotama električnih vozila.

U listopadu 2019. godine mag. ing. Mislav Hihlik postao je novi član naše grupe u svojstvu doktoranda na projektu ACHIEVE, poduprtog kroz HRZZ program Projekt razvoja karijera mladih istraživača - izobrazba novih doktora znanosti.

U srpnju 2019. Vladimir Macura postao je novi član naše grupe u svojstvu stručnog suradnika na projektima. Prvenstveno je angažiran na projektu ispitivanja i modeliranja trošenja i koeficijenta trenja suhih lamelnih spojki, podržanom od strane tvrtke Ford Motor.

Prof. dr. sc. Joško Petrić, jedan od osnivača ACG-a i dugogodišnji suradnik, cijenjeni kolega i dragi prijatelj preminuo je nakon kraće bolesti u srpnju 2019.

ACG timu je dodijeljena nagrada za najbolji članak na međunarodnoj konferenciji "13th International Conference on Bond Graph Modeling (ICBGM), Summer Simulation Multi-Conference 2018", održanoj u Bordeauxu, Francuska 9.-12. srpnja, 2018. Nagrađeni članak pod nazivom "Bond Graph Analysis of Automatic Transmission Double-Transition Shift Dynamics" prezentirao je prof. Joško Deur.

Prof. dr. sc. Joško Deur je od 2019. član uređivačkog odbora časopisa Vehicle System Dynamics.

Po obrani doktorata, u siječnju 2019. grupu je napustio Vanja Ranogajec kako bi se pridružio tvrtki OMCO Croatia d.o.o.

U siječnju 2019. Vanja Ranogajec obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom "Optimalno upravljanje automatskim mjenjačem s velikim brojem stupnjeva prijenosa".

2018

Prof. dr. sc. Joško Deur sudjelovao je 6. listopada 2018. u emisiji Hrvatske radiotelevizije "U svijetu EU fondova", te govorio o projektu QUIET.

U listopadu 2018. godine mag. ing. Ivan Cvok postao je novi član naše grupe u svojstvu doktoranda na projektu QUIET, poduprtog kroz HRZZ program Projekt razvoja karijera mladih istraživača - izobrazba novih doktora znanosti.

Prof. dr. sc. Joško Deur postao je pomoćni urednik znanstvenog časopisa IEEE Transactions on Vehicular Technology, područje: Vehicular Electronics.

ACG grupa je nabavila potpuno-električni moped s glavnim ciljem stvaranje eksperimentalne platforme za istraživanje modeliranja i estimacije litij-ionskih baterija. U međuvremenu, moped je opremljen namjenskim telemetrijskim sustavom praćenja te preciznim baterijskim senzorima.

U ožujku 2018. godine Valentino Štahan postao je novi član naše grupe u svojstvu stručnog suradnika na projektima s područja mehatronike vozila podržanim od strane tvrtke Ford Motor.

U siječnju 2018. godine Igor Ratković postao je novi član naše grupe u svojstvu asistenta na H2020 projektu Qualifying and Implementing a User-centric Designed and Efficient Electric Vehicle (acronym: QUIET).

2017

Od listopada 2017., ACG surađuje na H2020 projektu Qualifying and Implementing a User-centric Designed and Efficient Electric Vehicle (skraćeni naziv: QUIET), koji je podržan kroz PPP inicijativu Europske komisije pod nazivom Green Vehicles. Naša glavna aktivnost odnosi na projektiranje optimalnog sustava upravljanja grijanjem i hlađenjem kabine EV.

U svibnju 2017. Ivana Mijić je postala novi član naše grupe u svojstvu stručnog suradnika na projektima. Angažirana je u laboratorijskom radu na nekoliko projekata te u administriranju projekata.

U 2017. godini uveli smo izborni tehnički kolegij pod nazivom "Upravljanje električnim i hibridnim vozilima". Kolegij se bavi modeliranjem i optimalnim upravljanjem pogonima električnih i hibridnih vozila.

ACG je uspostavio Laboratorij za mehatroniku transportnih sustava na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu . Laboratorij je trenutno smješten u prizemlju sjeverne zgrade fakulteta (soba D-104), te uključuje nekoliko ispitnih postava mehatroničkih sustava vozila, korištenih u tekućem istraživanju.

2016

U listopadu 2016. godine Branimir Škugor obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom "Modeliranje i optimalno punjenje flote električnih dostavnih vozila".

U srpnju 2016. godine Filip Maletić postao je novi član naše grupe u svojstvu asistenta na kolegijima iz područja elektrotehnike i istraživača na projektima automobilske mehatronike.

Milan Milutinović nas je napustio u lipnju 2016. kako bi se pridružio Hrvatskom mjeriteljskom institutu.

Od lipnja 2016. godine ACG surađuje kao partner na EU-Interreg CE projektu Smart Solutions supporting Low Emission Zones and other low-carbon mobility policies in EU cities (SOLEZ) ) i koordinira dva radna zadatka vezana uz razvoj ICT alata za planiranje elektrifikacije gradskog autobusnog transportnog sustava.

2015

U studenom 2015. osnovan je Znanstveni centar izvrsnosti (ZCI) za znanost o podacima i kooperativne sustave (skraćeni naziv: ACROSS – Data Science), koji okuplja vodeće istraživače s 13 domaćih znanstvenih institucija, među kojima i prof. dr. sc. Joško Deur.

U rujnu 2015. godine Mihael Cipek obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom "Modeliranje, analiza i optimalno upravljanje pogonima hibridnih električnih vozila".

Vijest o HAWE projektu pod nazivom „Cheap and renewable electricity anywhere“, u čijem su izvođenju sudjelovali i članovi ACG tima, objavljena je na web stranicama Europske komisije u rubrici Research & Innovation.

ACG je uspostavio suradnju s Fordovim istraživačkim centrima u SAD i Njemačkoj kroz projekt s područja modeliranja i regulacije E-spojke (“E-Clutch and its Actuator Modeling and Controls”).

U ožujku 2015. godine Matija Hoić obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom "Modeliranje dinamike suhe dvostruke spojke".

Početkom 2015. godine Vanja Ranogajec postao je novi član naše grupe u svojstvu doktoranda poduprtog od strane Hrvatske zaklade za znanost i angažiranog na projektu upravljanja promjenom stupnja prijenosa automatskog mjenjača.

Od siječnja 2015. godine u sklopu suradnje sa istraživačima na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, ACG sudjeluje kao podizvođač na PoC5 projektu "Sustav za telemetrijsko mjerenje temperature rotacijskih pogonskih elemenata" podržanom od Poslovno-inovacijske agencije Republike Hrvatske.

2014

ACG timu je dodijeljena nagrada za najbolji članak na konferenciji 9th Conference on Sustainable Development of Energy, Water and Environment Systems (SDEWES2014), Venecija-Istanbul, 20. - 27. 9. 2014. Nagrađeni članak pod nazivom „Dynamic Programming-based Optimization of Charging an Electric Vehicle Fleet System Represented by an Aggregated Battery Model“ prezentirao je mag. ing. Branimir Škugor i vezan je uz istraživanje koje se provodi na i-RESEV projektu.

ACG autori su objavili članak pod nazivom Clutch Actuation u Encyclopedia of Automotive Engineering izdavača John Wiley. Enciklopedija cilja da po prvi put osigura objedinjenu sveobuhvatnu bazu znanja za uspostavljanje temelja za napredne studije i istraživanja s područja tehnike motornih vozila.

Naš članak pod nazivom "Application of Computational Optimal Control to Vehicle Dynamics" objavljen je u knjizi Optimization and Optimal Control of Automotive Systems izdavačke kuće Springer i urednika H. Waschl, I. Kolmanovsky, M. Steinbuch i L. del Re.

24. siječnja 2014. održana je druga i-RESEV radionica pod naslovom "PREMA INTEGRACIJI ELEKTRIČNIH VOZILA U ENERGETSKE SUSTAVE S VISOKIM UDJELOM OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE", na kojoj su bili predstavljeni rezultati istraživanja u drugoj godini projekta, te je održan okrugli stol o e-Mobilnosti uz prezentacije subjekata iz gospodarstva.

2013

ACG timu je dodijeljena nagrada za najbolji poster na konferenciji 8th Conference on Sustainable Development of Energy, Water and Environment Systems (SDEWES2013) održanoj u Dubrovniku od 22. do 29. 09. 2013. Nagrađeni članak je pod nazivom „Multi-mass Dynamic Model of a Variable-length Tether Used in a High Altitude Wind Energy System“ i vezan je uz istraživanje koje se provodi na FP7 projektu HAWE.

ACG tim organizira Međunarodnu ljetnu školu pod nazivom "INTEGRACIJA ELEKTRIČNIH VOZILA U ENERGETSKE SUSTAVE S VISOKIM UDJELOM OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE", Dubrovnik, 17.-27. rujna 2013.

ACG tim organizira specijalnu sekciju s temom "Integracija električnih vozila u energetske sustave s visokim udjelom obnovljivih izvora energije" koja će se održati u okviru 2013 SDEWES konferencije, Dubrovnik, rujan 2013.

Dr. sc. Vladimir Ivanović nas je napustio u siječnju 2013. prelaskom u Fordov istraživački centar u Dearbornu, MI, SAD.

2012

7. prosinca 2012. održana je prva radionica pod naslovom "PREMA INTEGRACIJI ELEKTRIČNIH VOZILA U ENERGETSKE SUSTAVE S VISOKIM UDJELOM OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE", na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja u prvoj godini projekta, te je održan okrugli stol o e-Mobilnosti uz prezentacije subjekata iz gospodarstva.

Prof. dr. sc. Joško Deur pridružio se četverogodišnjom COST (European Cooperation in Science and Technology) projektu TU1105 pod nazivom "NVH Analysis Techniques for Design and Optimization of Hybrid and Electric Vehicles", kao član Upravnog odbora.

Od siječnja 2012. godine ACG grupa zajedno s Grupom za planiranje energetskih sustava radi na trogodišnjem projektu „ICT-podržana integracija električnih vozila u energetske sustave s visokim udjelom obnovljivih izvora energije“ financiranom od strane Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ).

ACG grupa zajedno s Grupom za planiranje energetskih sustava sudjeluje kao partner na suradnom programu „Optimiranje sustava obnovljivih izvora električne energije povezanih u mikromrežu“ financiranom od strane Hrvatske zaklade za znanost. Pritom istraživačke aktivnosti ACG grupe pokrivaju modeliranje i regulaciju sustava za skladištenje električne energije.

Članovi ACG tima dobili su nagrade za 2. i 3. najbolji članak na skupu „10th International Conference on Bond Graph Modeling and Simulation“ (ICBGM 2012) koji je održan u Genovi, Italija, od 8-11. srpnja 2012. godine u sklopu šire SCS SummerSim konferencije.

Objavili smo poglavlje u UNESCO-ovoj on-line enciklopediji EOLSS (Encyclopedia of Life Support Systems) pod naslovom „Fundamentals of Electrical Drive Controls“.

Početkom 2012 godine Branimir Škugor postao je novi član naše grupe u svojstvu znanstvenog novaka na istraživačkom HRZZ projektu na području optimalne regulacije električnih i hibridnih-električnih vozila i probabilističkog modeliranja i pametnog punjenja flota električnih vozila.

Mirko Čorić postao je novi član naše grupe u svojstvu znanstvenog novaka na području optimalnog upravljanja dinamikom vozila.

2011

ACG se uključio u program sveučilišnog partnerstva s tvrtkom AVL AST (Platinum partner), dobivši na raspolaganje simulacijski programski paket AVL Cruise za potrebe istraživanja upravljačkih sustava hibridnih električnih vozila.

Objavili smo monografiju s naslovom “Modeling and Control of Electronic Throttle Drive: A practical approach – from experimental characterization to adaptive control and application”.

Vladimir Ivanović je od siječnja 2011. na postdoktorskoj specijalizaciji u Fordovom istraživačkom centru u Dearbornu, MI, SAD.

2010

Našem studentu Bojanu Tepešu dodijeljena je Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu za izniman studentski projekt pod naslovom “Optimalno upravljanje pogonom vozila s automatiziranim mjenjačem”. Voditelji rada bili su Prof. dr. sc. Joško Deur i Doc. dr. sc. Josip Kasać.

Milan Milutinović je u studenom 2010. postao novi član naše grupe u svojstvu stručnog suradnika na području modeliranja i regulacije automatskih transmisija.

Od listopada 2010. godine ACG surađuje na EU-FP7 projektu High Altitude Wind Energy (HAWE) i koordinira dva “radna paketa” vezana uz mehatroničke sustave bazne i lebdeće jedinice.

ACG je dobio trogodišnji Ford URP projekt pod nazivom "Karakterizacija, modeliranje i regulacija suhe dvostruke spojke".

U srpnju 2010. godine Vladimir Ivanović obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom “Modeliranje i regulacija elemenata pogona vozila s izraženim učincima trenja

2009

ACG grupa dobila je trogodišnji projekt pod nazivom „Karakterizacija, modeliranje i regulacija dvostruke suhe spojke“. Projekt je financiran od strane tvrtke Ford Motor kroz njezin University Research Program (URP).

Uspostavili smo suradnju s firmom Crosco na razvojno-istraživačkom projektu “Aktivno prigušenje torzijskih vibracija naftnog bušnog vretena”.

Mihael Cipek je u listopadu 2009. postao novi član naše grupe u svojstvu znanstvenog novaka na području istraživanja modeliranja i regulacije hibridnih vozila.

2008

Projektirali smo nekoliko novih eksperimentalnih sustava vezanih uz pogonske sustave vozila.

2007

Magazin I3 studenata Fakulteta strojarstva i brodogradnje objavio je u broju 4/2007 članak o našim istraživačkim aktivnostima.

U lipnju 2007. godine Danijel Pavković obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom "Procjena varijabli stanja automobilskog pogona s primjenama u regulaciji".

2006

Uspostavili smo suradnju s istraživačkim centrom tvrtke Jaguar Cars kroz projekte na područjima modeliranja dinamike aktivnih diferencijala i integriranog upravljanja dinamikom vozila.

Joško Deur dobitnik je Državne nagrade za znanost za 2006. godinu u kategoriji godišnje nagrade za značajno znanstveno dostignuće u području tehničkih znanosti.

Dana 15. veljače 2006. Jutarnji List je objavio članak o ACG-u s naglaskom na eksperimentalno električno vozilo.

Objavili smo ili smo u postupku objavljivanja niza članaka u međunarodnim časopisima.

2005

Dana 16. 11. 2005. Hrvatska radiotelevizija emitirala je prilog o našim istraživačkim aktivnostima u emisiji "Znanstvena petica".

Mario Hrgetić je u listopadu 2005. postao novi član naše grupe u svojstvu zavodskog suradnika na području istraživanja estimacije varijabli stanja dinamike vozila.

Dobili smo nagradu za najbolji članak na XIX IAVSD simpoziju održanom u Milanu, Italija, 2005. godine.

ACG je organizirao mini-simpozij na području regulacije automobilskih sustava koji se održao u sklopu IEEE International Symposium on Industrial Electronics.

Izradili smo eksperimentalno električno vozilo. Projekt je podržan od strane Fordovih istraživačkih centara iz Aachena, Njemačka i Dearborna, SAD.

Danijel Pavković dobitnik je Državne nagrade za znanost za znanstvene novake.

Od 2005. godine ACG redovito održava izborni Tehnički kolegij pod nazivom "Automobilski mehatronički sustavi". Kolegij se bavi osnovnim konceptima automobilskih mehatroničkih sustava, s naglaskom na upravljanju-orijentirano modeliranje i regulaciju automobilskih pogona i dinamike vozila.

2004

U lipnju 2004. godine, ACG istraživači posjetili su Fordov istraživački centar (FFA) u Aachenu, Njemačka, Tehničko sveučilište u Karlsruheu, Njemačka i tvrtku TNO Automotive, Nizozemska, te održali predavanja s područja modeliranja i estimacije trenja između autogume i podloge (fotografija).

Objavili smo ili smo u postupku objavljivanja niza članaka u međunarodnim časopisima.

Pierre-Aime Boisson, poslijediplomant strojarstva iz Toulona, Francuska pridružio se našoj grupi tijekom lipnja i srpnja 2004, radeći na području modeliranja trenja između autogume i ceste.

2003

Vladimir Ivanović je u studenom 2003. postao novi član naše grupe u svojstvu znanstvenog novaka.

Darko Horvat nas je napustio u kolovozu 2003. prelaskom u INŽENJERING ZA NAFTU I PLIN d.o.o.

Danijel Pavković obranio je magistarski rad na temu regulacije elektronički upravljane zaklopke motora s unutarnjim izgaranjem "Identifikacija i regulacija pogona zaklopke motora s unutarnjim izgaranjem" u petak, 30. svibnja 2003. Čestitke od strane članova ACG-a!

Vladimir Ivanović obranio je diplomski rad "Identifikacija i regulacija brzine vrtnje Ottovog motora u praznom hodu" u petak, 16. svibnja 2003, te postao strojarski inženjer. Čestitke od strane članova ACG-a!

Web stranica grupe je postavljena 16. svibnja 2003.

2001

Grupa za automatsko upravljanje automobilskim sustavima je osnovana u siječnju 2001.